Léčivá síla masového vývaru

Co všechno obsahuje masový vývar? Může nám pomoci v léčbě potravinových intolerancí a trávících obtíží? Kdy ano a kdy ne?

 

Kdo by neměl rád poctivý masový vývar? Pokrm, který nás krásně zahřeje

v mrazivých dnech, napraví žaludek po flámu, postaví na nohy a pomůže

zotavit se z nemoci a mnohdy zlepší náladu už jenom pro svou jedinečnou chuť.

 

Víte ale, že jeho účinky jsou mnohem významnější, než by se na první

pohled mohlo zdát?

 

Z nutričního hlediskamasový vývar významný potenciál, neboť obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a je jeden z nejlepších zdrojů přírodního kolagenu, který obsahuje velmi cenné aminokyseliny jako arginin, prolin, glycin.

 

Kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu, obsahují i sodík, hořčík, draslík, síru a křemík. Morek je bohatý na vitaminy

A a K2, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, železo, zinek, selen, bór a mangan. Jednou

z nejčastějších chyb je záměna vývaru z kostí

a vývaru z masa. Pokud máte zanícená, podrážděná nebo propustná střeva, potřebujete vývar z masa.

Vývar z masa obsahuje (na rozdíl od vývaru

z kostí) pouze malé množství kyseliny glutamové (MSG), na kterou lidé s poškozeným trávicím traktem

a propustnými střevy velmi často reagují. Mezi symptomy, že vám MSG nesvědčí, patří bolesti hlavy, astma a dušnost, kopřivka a jiné kožní projevy, alergická rýma, bolesti kloubů, chřipkové příznaky, úzkosti nebo panické záchvaty, hyperaktivita, nesoustředěnost, pocení, otoky a jiné.

 
 

Vývary z kostí nejsou také vhodné pro lidi, kteří trpí histaminovou intolerancí

a nemají vyhojené střevo v rámci GAPS diety.

 

Tato čtyřpísmenná zkratka znamená Gut and Psychology Syndrome, tedy propojení zdravotního stavu zažívacího traktu s duševním zdravím. GAPS dieta přispívá i k léčbě různých autoimunitních onemocnění, takže se dá nazvat protokolem pro léčbu autoimunitních onemocnění. Vyznačuje se vynecháním všech obilovin, rafinovaných cukrů a laktózy (mléčného cukru).

A hlavně každodenním zařazováním masových vývarů do jídelníčku.

 

Taktéž přemnožené kvasinky mohou být jeden z dalších důvodů, proč nemusíte tolerovat vývar. Produkují toxické látky a mezi běžné projevy přemnožených kvasinek patří: afty, vaginální záněty a výtoky, zápach z úst, plísňová onemocnění kůže nebo nehtů, problémy se zažíváním, nadýmání, dlouhodobá únava, nespavost nebo naopak velká únava, opakované záněty horních cest dýchacích, bolesti kloubů.

 

Zabývám se výživovým poradenstvím nejenom pro lidi bez zažívacích obtíží, kteří chtějí zhubnout či přibrat a cítit se lépe, ale také věnuji pozornost lidem, kteří to se svým zažíváním nemají tak jednoduché a zároveň se chtějí cítit lépe, mít více energie a žít mnohem radostnější život bez trávících komplikací.

 

Mnohdy nám život komplikují potravinové alergie, potravinové intolerance, histamin.

Lidé s těmito komplikacemi velice často trpí syndromem propustného střeva.

Základem léčby syndromu propustného střeva je vyhojit a zacelit narušenou

a tzv. děravou střevní sliznici. K tomu slouží nastavení rotační diety a to po získání

laboratorních výsledků a hodnot reakcí na potraviny běžně i zřídka konzumované

v ČR …https://www.spokojenetelo.cz/odbery

 

Ale není vývar jako vývar a příprava jako příprava.

„Příklad: Pokud trpím alergií na celer , určitě ho nebudu dávat do vývaru pro pocit zdraví

a toho, že pro sebe dělám to nejlepší. Ani cibule nebo česnek není pro spoustu lidí ideální,

tady bych zmínila dietu FODMAP (opět výborná dieta pro lidi trpící nespecifickými zažívacími

obtížemi z fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů

(nadýmání, průjmy, bolesti břicha, malnutrice…)“

 

Samotný drůbeží vývar je velmi jemný na zažívání a je tolerován většinou lidí.

Závěrem by se dalo konstatovat, že masové vývary jsou zdraví velice prospěšné, ale musíme vědět, jak dlouho je vařit, zdali z kostí nebo z masa, jak je skladovat a ohřívat, jakou zeleninu do nich přidávat.

 

Kdy se vyloženě nedoporučuje konzumovat vývary z masa a kostí je onemocnění dna tzv. nemoc králů.

 

Popisovaná zdravotní témata nejsou náhradou za odborná zdravotní vyšetření.

Pro stanovení zdravotních závěrů a diagnóz doporučuji obrátit se vždy na lékaře.